A A A K K K
для людей з порушеннями зору

Державний навчальний заклад
"Професійний ліцей сфери послуг м.Хмільник"

Плюси та мінуси використання гаджетів.

Дата: 18.01.2023 10:09
Кількість переглядів: 730

Плюси та мінуси використання гаджетів.

Сьогодні ми з вами поговоримо про технічні пристрої, які давно увійшли в наше життя і без яких ми вже не уявляємо свого повсякдення.

У наш час відбувається дуже стрімкий розвиток різноманітних засобів передачі інформації, а саме розвиток мобільного зв’язку, комп’ютерних технологій. Більша частина населення Землі користується послугами мобільного зв’язку. Зручності – великі, та чи існують переконливі докази безпечного користування новітніми технологіями? Як вони впливають на людський організм, особливо дитячий. Наскільки безпечним є користування ними у повсякденному житті.

Персональний комп’ютер вже давно не дивина, навпаки, в сучасному світі не вміти користуватись ним все рівно, що не вміти писати або читати. Також  набули популярності смартфони, гаджети, стали чимось звичайним у нашому буденному житті. Дорослі використовують їх на роботі, діти грають в ігри, ми зустрічаємося з ними щодня де завгодно – в магазині, в лікарні, транспорті.

Група американських вчених провела дослідження впливу активності використання комп’ютера дітьми та дорослими на їх загальний розвиток.

За результатами цього дослідження виявилось, що наприклад «комп’ютеризовані » діти дошкільного віку у віці від 3 до 5 років мають кращі здібності до запам’ятовування в порівнянні зі своїми однолітками, що не так активно спілкуються з персональний комп’ютером.

З появою сучасних технологій людство вийшло на нову сходинку свого розвитку. Саме завдяки інформаційним технологіям є можливість виконати великий обсяг роботи за  менший проміжок часу, що підвищує ефективність професійної діяльності.

 Виникає запитання: «Сучасні гаджети – це користь чи шкода?» То ж сьогодні ми спробуємо у цьому розібратися. Спочатку давайте розглянемо, що означає термін «Гаджет».

 Гаджет (англ. Gadget - штуковина, пристосування, пристрій, дрібничка, прилад) - невеликий пристрій, призначений для полегшення і вдосконалення життя людини. Це - невеликі електронні пристрої, які за останні кілька років проникли мало не в усі сфери нашого життя. Вони чують, бачать, співають, розповідають, використовуються як аксесуари до персонального комп'ютера, смартфону або іншим пристосуванням. Новітні гаджети служать як для вирішення ділових питань, так і з метою розваги. Вони можуть працювати і як самостійні пристрої, і як додатки до різного устаткування.

   Важко уявити собі у наш час людину, яка б не користувалася інформаційними технологіями та гаджетами. Вони так глибоко проникли в наше повсякденне життя, що ми вже не знаємо, що робити при їх відсутності.

Ми живемо у світі, де комп'ютер, планшет, смартфон, мобільний телефон вважаються такою ж звичною річчю, що і електричне освітлення, телевізор. Але дорослі намагаються обмежити час, який діти проводять за електронікою, мотивуючи це тим, що гаджети шкідливі і викликають звикання і залежність.

В результаті проникнення комп’ютерів та Інтернету в повсякденне життя людини з`явилися і хвороби, про які ще кілька років тому ніхто не знав – це комп’ютерна, Інтернет та гаджет-залежності.

Розлянемо перші признаки  залежності  підлітка:

  • пропуски занять через ком­п’ютерну гру чи віртуальне спілкування в мережі Інтернет;
  • просиджування за комп’ютером  у ночі;
  • приймання їжі за комп’ютером;
  • відсутність інших захоплень, крім комп’ютерних ігор; та  віртуальних пошуків у мережі Інтернет;
  • віддавання переваги віртуальному спілкуванню;
  • загальний час, проведений за комп’ютером та у мережі, перевищує час виконання домашніх завдань, прогулянок, спілкування з батьками і однолітками, інших захоплень;
  • дитина не уявляє, чим себе зайняти, коли комп’ютер зламався;
  • конфлікти з батьками у відповідь на заборону проводити час за комп’ютером.

Для  профілактики комп’ютерної залежності хочеться запропонувати кілька порад, що стануть вам у пригоді:

  • Обмежувати час перебування за комп’ютером – до 30 хв, після чого треба змінити вид діяльності;
  • Установити часовий закон не грати перед сном, після їжі й поки не виконані домашні завдання та справи;
  • Контролювати зміст ігор, не допускаючи сюжетів насилля, жорстокості, з елементами культових ритуальних обрядів та образами нечисті;
  • Частіше гуляти з друзями, не забувати, що реальне спілкування важливіше і корисніше  від віртуального;
  • Принципово не їсти за комп’ютером чи за телефоном;
  • Навчитись правильно ставитись до планшета: як до технічного пристрою, за допомогою якого можливо отримати знання і навички, а не як до засобу отримання емоцій.

А тепер більш детально зупинимося на корисних та шкідливих якостях сучасних технологій

Плюси використання гаджетів:

1. Швидкий і легкий доступ до потрібної інформації. Раніше для того, щоб вивчити те чи інше питання потрібно було йти в бібліотеку або, в крайньому випадку, додому до комп'ютера, тепер же інтернет завжди під рукою;

2. Економія часу. Одна справа планувати якусь дію, а потім витрачати сили і час, щоб здійснити його, а інше - зробити це тут і зараз, за допомогою гаджетів;

3. Можливість розвиватись і вдосконалюватися. переглянути урок на ютубі, прочитати книгу можна скрізь і в будь-який момент.

4. Можливість зафіксувати певний момент. Сфотографувати або зняти на камеру. Зараз всі сучасні гаджети забезпечені вбудованою фотокамерою. Насправді це дуже зручно;

5. Швидка комунікація. Можливість в будь-який момент зв'язатися з потрібною людиною за допомогою мобільного зв'язку.

Мінуси використання гаджетів:

  • Інтернет-залежність є одним із різновидів залежної поведінки, поряд із алкогольною, наркотичною залежністю, залежністю від азартної гри тощо. Але інтернет-залежність цілком міститься у психічній сфері. Реальний світ відходить на задній план. Реальні друзі та близькі люди стають менш важливими, ніж тисячі лайків під фотографіями і тисячі «друзів» в соцмережах.
  • Депресія від соціальних мереж -  надмірне користування соцмережами спричиняє тривогу та депресію. Дослідження 2016 року, проведене в Університеті штату Пенсільванія, показало, що перегляд чужих селфі занижує самооцінку, оскільки користувачі порівнюють себе з фотографіями людей у найщасливіший момент їхнього життя.
  • Залежність від компютерних ігор. Комп`ютерна гра - це особливий, віртуальний світ, де легко задовольнити основні потреби підлітка. Тут можна відчути себе героєм, який може все або багато з того, що забороняється йому в реальному світі. Тут можна самостійно ухвалювати рішення і не боятися відповідальності. У цьому і небезпека: підліток реалізує свої сили і здібності у віртуальному світі, а особистісне зростання у світі реальному йде на задній план.
  • Номофобія – страх залишитися без мобільного телефону. Найбільш схильними до залежності від телефону є люди у віці від 18 до 24 років. Вони відчувають дискомфорт навіть коли розлучалися з телефоном на кілька хвилин. Симптоми залежності: Людина ніколи не може відключити телефон; Людина постійно боїться ситуації втрати зв'язку; Людина постійно перевіряє нові повідомлення, дзвінки.
  • Синдром фантомного дзвінка. У людини з'являються слухові і моторні галюцинації, йому часто здається, що в його кишені дзвонить телефон, хоча насправді цього не відбувається. Це пояснюється тим, що люди страждають нервовими розладами або пережили стрес.
  • «Ефект Google». Його сенс полягає в тому, що людина впевнена: будь-яку інформацію можна завжди знайти в інтернеті. З цієї причини сучасній людині знання просто не потрібні. Така переконаність особлива властива дітям і підліткам. Мозок відмовляється запам'ятовувати нову інформацію, знаючи, що набагато простіше знайти її, ніж докласти зусиль.
  • Гаджетоманія - нав'язлива потреба до придбання електронних пристроїв, в яких немає необхідності. Гаджетомани - наркомани прогресу. Вони вбивають свого часу, нерви і сімейне благополуччя, витрачають велику кількість часу і грошей і в підсумку розплачуються власним здоров'ям.

Безсумнівно, смартфони, телефони, комп'ютери - це благо для людства. Вони надають нам допомогу в роботі та навчанні, роблять доступними різну інформацію і розваги. Але в той же час вони можуть стати небезпечною зброєю для самознищення. Виходом з цієї ситуації може стати лише розумний підхід до використання гаджетів. І не забувайте, що крім віртуального світу є справжній, з турботливими й люблячими батьками, з веселими друзями, чудовими пейзажами і захоплюючими подорожами! Нехай гаджети будуть корисною частиною вашого світу, а не заміняють вам його!!!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора