A A A K K K
для людей з порушеннями зору

Державний навчальний заклад
"Професійний ліцей сфери послуг м.Хмільник"

Конвенція ООН про права дитини

Дата: 07.12.2022 11:28
Кількість переглядів: 174

 

      Дитинство – період життя людини, коли формуються найважливіші функції організму, активно здійснюється засвоєння моральних норм, знань і цінностей, що дозволяє малюку почуватися повноцінним членом суспільства.

      Діти – це особлива соціально-демографічна група населення з віковими обмеженнями від народження до 18 років, яка має свої права, інтереси, специфічні проблеми, але не може відстоювати і захищати їх перед суспільством. Унаслідок цього сьогодні досить гостро постає проблема захисту дітей та їхніх прав.

      Міжнародне співтовариство, Організація Об’єднаних Націй уже кілька десятиріч працюють над тим, щоб створити дітям усього світу якнайкращі умови для життя й усебічного розвитку. Результатом цієї праці стала низка міжнародних документів надзвичайної ваги, які стосуються прав дитини і забезпечення виживання, захисту та розвитку юного покоління. Зокрема, було створено дитячий фонд ООН – ЮНІСЕФ.

      Основними міжнародними документами ЮНІСЕФ щодо прав дітей є:

  • «Декларація прав дитини» (1959 р.),
  • Конвенція ООН «Про права дитини» (1989 р.),
  • Всесвітня декларація про забезпечення виживання, захисту і розвитку дітей (1990 р.).

      Базовим документом, спрямованим на захист дітей, є Конвенція «Про права дитини», прийнята Організацією Об’єднаних Націй. Це найперша у світовій історії глобальна угода щодо прав дитини: 191 країна світу ратифікувала Конвенцію, зобов’язавшись узгодити власне законодавство з її положеннями. Україна приєдналась до неї у 1991 році.

      Раніше у світі турбота про дітей та їхній захист розглядалися як надання допомоги тим, хто її потребує. Конвенція ж визначає нову концепцію, проголошуючи забезпечення виживання, захисту і розвитку дітей обов’язком держави та суспільства, а не питанням доброї волі. Діти ще від народження мають усі основні свободи й невід’ємні права кожної людини.
      Конвенція «Про права дитини» – міжнародний правовий документ, у якому закріплені гарантії прав дитини. Він поєднав у собі високі соціально-моральні та правові норми міжнародного стандарту й педагогічні основи спілкування дорослих із дітьми. Конвенція складається з преамбули і 54 статей.

      Конвенція Організації Об’єднаних Націй про права дитини є важливою угодою країн, які пообіцяли захистити права дітей.

      Конвенція про права дитини пояснює, хто такі діти, всі їхні права та обовязки урядів. Всі права повязані між собою, всі вони однаково важливі і їх неможливо забрати у дітей.

Конвенція ООН про права дитини

Відеолекторій на тему: «Конвенція ООН про права дитини»  

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора