A A A K K K
для людей з порушеннями зору

Державний навчальний заклад
"Професійний ліцей сфери послуг м.Хмільник"

ВСЕУКРАЇНСЬКА АКЦІЯ «16 ДНІВ ПРОТИ НАСИЛЬСТВА»

Дата: 27.11.2023 14:15
Кількість переглядів: 16

ВСЕУКРАЇНСЬКА АКЦІЯ

«16 ДНІВ ПРОТИ НАСИЛЬСТВА»

З 25 листопада по 10 грудня у всьому світі проводиться акція 16 днів проти насильства.

  Ця акція спрямована на те, щоб привернути увагу щодо будь-яких форм насильства. У знак підтримки люди у всьому світі пов'язують помаранчеву стрічку на свій одяг. Це знак протидії насильству, який символізує вільне майбутнє.

 16-денний період акції охоплює наступні події:

25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок;
     1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом;
     2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством;
     3 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями;
    5 грудня – Міжнародний день волонтера;
    6 грудня – Вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі;
    10 грудня – Міжнародний день прав людини.

       Основним завданням акцій є: привернення уваги громадськості до актуальних для суспільства проблем, подолання насильства в сім'ї,  протидії торгівлі людьми, гендерного насильства та жорстокого поводження з дітьми, забезпечення рівних прав жінок та чоловіків, активізація партнерського руху органів державної влади та громадських організацій щодо використання домашнього насильства.

 

 

Символи акцій:

Синя стрічка присвячена для запобігання насилля над дітьми. Початком цієї акції стала історія, що відбулась навесні 1989 року. Мешканка США Боні Фіней довідалась про загибель свого 4-річного онука Майкла. Мати Майкла жорстоко била свого сина та молодшу доньку. Хоча незважаючи на це суд не позбавив її батьківських прав і в результат чого Майкла вбила рідна матір та втопила в болоті. Бабуся Майкла все своє життя присвятила для того, щоб запобігти насиллю над дітьми і під час похорону свого онука вона причепила до антени свого фургона синю стрічку, тим самим вона хотіла привернути увагу людей до цієї проблеми і з тих пір синя  стрічка символізує синці на тілі дитини і привертаю увагу людей до цієї проблеми.

Червона стрічка - це символ антиснізівського руху створив його Франкмур у 1991 році прикріпивши стрічку до свого одягу людина висловлює підтримку співчуття та переживання тим хто хворіє на СНІД.

Біла стрічка це - світовий символ протидії насильства щодо жінок. Генеральна асамблею ООН оголосила, саме 25 листопада, Міжнародним Днем боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок. Цю дату обрали як пам'ять щодо сестер Мірабаль, вони були політичними активістками. А у 1960 році їх жорстоко вбили за наказом домініканського диктатора Рафаеля Трухільйо.

Цей день символ світового визнання проблем гендерного насилля. Біла стрічка була ініційована ще у 1991 році центром жіночого глобального лідерства. Саме у цей день «білої стрічки», 25 листопада чоловіки у різних країнах приколюють до одягу білу стрічку як символ підтримки у прагненні викорените насильство щодо жінок і таким жестом закликають інших підтримати цю ініціативу.

Насилля буває:

фізичним: умисне нанесення шкоди здоров'ю, побиття та фізичне покарання;

психологічне: приниження честі та гідності, моральні погрози, образи, шантаж;

гендерне: насильство щодо людини через принадлежність до певної статі;

економічне: відмова в доступі до засобів існування і в праві розпорядженнями їх самостійно;

віртуальне:  наприклад погрози, шантаж або наклепи в інтернеті або через мобільний зв'язок.

Наслідки насильства:  жертви живуть в постійному страху, брак позитивних почуттів, занижена самооцінка у жертв насилля та обман як основна модель поведінки, життя у повному обмеженні свободи, постійне почуття страху, депресія як реакція на насильство.

 Запобігання насильству: чомусь інколи найпростіше заплющувати очі і зробити вигляд ніби нічого не відбувається.

 Мовчання - це сигнал для кривдника, що вказує на без покарані злочини. Запам'ятайте мовчання рівноправне злочину, забезпечте безпечне місце перебування для потерпілих, повідомляйте про злочин та отримайте необхідну інформацію.

 Телефони гарячих ліній: 101 - служба спасіння, 102 - поліція, 103 -  швидка допомога.

 Національна гаряча лінія з протидії домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної нерівності працюють цілодобово за номером: 0 800 500 335 з мобільного або стаціонарного та 116 123 із мобільного.

Ця лінія повністю анонімна та конфіденційна.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора